gCwl1AuXLLGQJttzLZSHyAzVwtEdyCtq89xk8KJC4BSQKathrine Nedrejord er valgt ut til Norsk Dramatikkfestival for andre år på rad.  

Årets tekst, «Internert», handler om samiske barn som vokste opp på internatskoler. 

- Siden jeg baserer alt på virkelige vitnesbyrd, har det nok blitt et noe brutalt stykke, med innslag av vold, mobbing og seksuelle overgrep, sier Nedrejord i et intervju med Dramatikkens hus.

Nedrejord kommer fra Kjøllejord og er utdannet litteraturviter med master i teaterstudier fra universitetet i Sorbonne. Hun debuterte med diktantologien «Faen ta tyngdekrafta» i 2008 og har også utgitt romanene «Transitt, Trengsel» og «Hvem er jeg når du blir borte». Hun deltok også under Dramatikkfestivalen 2015 med teksten «Brent jord», som ble nominert til Ibsen-prisen 2016.

Les hele intervjuet med Nedrejord her.

Foto: Pressebilde

IMG 0181a sameting article main image

Sametinget ønsker velkommen til sin tredje kunstnerkonferanse som finner sted i Tromsø 10. og 11. mai 2016 på Radisson Blu Hotell. Konferansen starter kl. 11.30 med registrering og lunsj og avsluttes neste dag ca. kl. 15.00. Kunstnerkonferansen arrangeres i samarbeid med Samisk Kunstnerråd. 

Hovedtemaet er scenekunst og andre kunstneriske kulturuttrykk som politisk verktøy.

Hovedforedragsholder er Navtej Singh Johar, en av Indias ledende dansere og koreografer. Hans innlegg vil invitere til debatt med innlegget «Hvordan gjenopprette kultur som er blitt kolonisert, og hvilke utfordringer det kan skape».

Navtej Singh Johar, Johar er kjent for sitt kunstneriske arbeid som tangerer både det tradisjonelle og det moderne. Han er kunsterisk leder for «Studio Abhyas» som underviser i en sangform kalt «Vedic chanting», dans, og yoga. Johar har hele verden som sitt arbeidsfelt og jobber for tiden i Berlin, International Research Center, «Interweaving Performance Cultures» Freie Universitat. 

Konferansen får også besøk av Giron Sami Teáhters rykende ferske uroppsetning «Doala Dolat Heakkas - Håll elden levande», basert på Ailo Gaups forfatterskap og lyrikk. Gjennom hans liv og lyrikk vises hans sjamanistiske kunnskap og verden hvor livet er sårbart mot menneskets sult og rovdrift.

Under konferansen inviteres også deltakerne til å drøfte Sametingsrådets pågående redegjørelse om samisk litteratur.

Her er hele programmet.

Konferanseavgift for alle er kr 500,- og inkluderer lunsj begge dager, samt middag tirsdags kveld og selve konferansen inklusive forestilling. For Samisk Kunstnerråds medlemmer dekker Sametinget en overnatting. Reise må den enkelte betale selv.

Mer informasjon og påmelding her.

Foto: Privat

Konferansen er støttet av Norsk Kulturråd.

kulturraad jpg

5

Skådespelaren, författaren och regissören Harriet Nordlund fick Såhkies hederspris under Ubmejen Biejvieh, Samiska veckan i Umeå.

–Jag är chockad och hedrad, säger Nordlund till Sameradion när dom ringer upp henne. Lyssna här.

Sameföreningens pris ges till en eller flera personer, sameförening eller annan sammanslutning, som på något sätt gjort betydelsefulla insatser för den samiska kulturen.

Harriet Nordlund utbildade sig på Statens scenskola i Stockholm 1973-76. Hon har varit skådespelerska på bland annat Orionteatern, Turteatern, Uppsala Stadsteater, Gottsunda Teatern, Norrbottensteatern, Stockholms Stadsteater, Dálvadis och Samiska Teatern. Under senare år har Harriet Nordlund arbetat på Gävle folkteater. Hon tillträdde under våren 2009 som kultur- och fritidschef i Jokkmokks kommun.

Nordlund har dramatiserat 14 pjäser och själv skrivit sju pjäser. Hon var konstnärlig ledare för Dálvadisteatern 1971-85 och teaterchef för Beaivváš Sámi Teahter i Kautokeino i Norge 2002-06.

Harriet Nordlund släpper under sameveckan barnboken «Årddå», og framför med Erik Steen musikteatern «Solens dotter» .

Bland dom tidigare pristagare ser vi bland andra Jörgen Stenberg och Max Lundström.

Foto: Kenneth Hætta

Slide133
 
Sámi Teáhter Searvi har mottatt en henvendelse om videresende til sine medlemmer en invitasjon til å delta på Ignite!-festivalen i New Delhi i oktober 2016. Festivalen beskrives som Indias mest spennende innen samtidsdans. 
 
Nå ønsker Ignite! søknader fra samiske koreografer og filmskapere med opptredener, videoarbeider eller dansefilmer.
 
Vi hadde et godt møte med festivalen i New Delhi i oktober, og festivalledelsen kjenner godt til vår forening og vår mangefasetterte medlemsmasse. Oppgi gjerne at du er medlem når du søker.
 
Leder Ada Einmo Jürgensen var tilstede på festivalen i fjor og anbefaler den varmt.
 
Festivalen varer fra 05.-09. oktober. Les mer om den og send søknad før 1. mars her.
 
Vi jobber parallelt med å få finansiert et opplegg i regi av Sámi Teáhter Searvi for våre medlemmer i samarbeid med Norges ambassade i Delhi og Delhi International Arts Festival. Søknader om finansiering er sendt Dáiddafoanda, Sametinget og Samerådet.
 
Foto: Terence Lewis Contemporary Dance Company 
 
 

Underkategorier